חמ"ל תקווה פתח תקווה

יש למי לפנות: ביקור ב"חמ"ל תקווה" – מערך ההתנדבות הגדול ביותר בפתח תקווה

12 ימים מתחילת המלחמה, אפשר לומר בפה מלא, שסופסוף יש מערך מסודר ומובנה, שמרכז את כל יוזמות ההתנדבות והסיוע של העיר עבור החיילים, משפחות החללים, החטופים והנעדרים וכלל אוכלוסיית התושבים. בביקור שערכנו בחמ"ל, פגשנו את האנשים שעומדים מאחורי פרויקט החירום וגילינו שמצב החירום השאיר את הפוליטיקה והמחלוקות הרחק מאחור, כשכולם מאוחדים במטרה אחת: לעזור במאמץ המלחמתי.

מי שיגיע ל"חמ"ל תקווה", שנמצא באולפנית ישורון בכפר גנים ב' (רח' זליג בס 17), יכול לקבל את הרושם שמדובר בחדר מלחמה, הפועל כבר חודשים ארוכים ולא בהתארגנות, שנוצרה והתפתחה תוך זמן קצר. כשהגענו, היום במקום כבר עשרות מתנדבים, שישבו מול מסכי מחשב, כשלפניהם מוקרן המסך הראשי, עליו רשומים בפירוט לוחות הזמנים והמשימות – הכל תחת מערכת הניהול המתקדמת של MONDAY.

רפי רייש, מנהל חמ"ל תקווה פתח תקווה
רפי רייש, מנהל חמ"ל תקווה פתח תקווה

משאירים את הפוליטיקה בצד

החמ"ל נולד כיוזמה של קבוצת תושבים, שחלקן בוגרות אולפנית ישורון והוריה, יחד עם אורי אהד, ראש העיר לשעבר, שעד ה-7 באוקטובר היה עסוק בעיקר בהתמודדות שלו למועצת העיר כיו"ר סיעת "מחויבים". הכל השתנה מאותה שבת נוראית. הבחירות המקומיות, שהיו צפויות להתקיים בסוף החודש, נדחו לפחות לשלושה חודשים והקמפיינים זזו הצידה לטובת התגייסות למאמץ המלחמתי של עזרה ותמיכה מהעיר החוצה (לחיילים), אבל בעיקר מהעיר פנימה – לתושבים.

בימים הראשונים של המלחמה, שמנו לב לשני דברים: רוח ההתנדבות של תושבי העיר, שבאה לידי ביטוי בעשרות הטלפונים שקיבלנו מדי יום בבקשות לעזור ולהתנדב, אבל מצד שני חוסר ארגון וסינכרון, שנבע גם מרצון טוב של הרבה יוזמות פרטיות וספונטניות. העירייה, שניסתה לרכז אליה בפעילות של בית המתנדב, לא יכלה, מטבע הדברים, לתת מענה לכל מי שרצה להתנדב. מה גם שההתגייסות מטעמה כרוכה בהליכים בירוקרטים ומגבלות תקציביות, שב"חמ"ל תקווה" קל יותר להתגבר עליהם.

ארז אגמון, סגן מנהל חמ"ל פתח תקווה
ארז אגמון, סגן מנהל חמ"ל פתח תקווה

יש היענות -אבל צריך עוד כוח אדם

"מטרת חמ"ל התקווה היא לתאם, לסנכרן ולפקח על כל הפעילות ההתנדבותית של תושבי פתח תקווה בתקופה המאתגרת הזאת", אמר לנו במקום פרופ' רפי רייש, תושב כפר גנים, המתמחה בתכנון מבנים ציבוריים, שלקח על עצמו את ניהול החמ"ל. "אנחנו שמים דגש בעיקר על עזרה לתושבים. דואגים לארגון מסודר, על מנת שלא יהיה מצב שאנשים יישארו ללא מענה".

לדברי רייש יש היענות רבה להתנדב מקרב תושבי העיר, אך עדיין צריך כוח אדם. "אנחנו צריכים עזרה של מתנדבים בעיקר באיוש החמ"ל, שינוע, לוגיסטיקה, עזרה נפשית", הוא אומר. "נשמח לקבל גם עזרה מחברות מסחריות. אנחנו מתמקדים בתחומים שהעירייה לא יכולה לסייע – בעיקר תמיכה רגשית ותמיכה מוראלית לתושבים".

חמ"ל תקווה בפעולה. צילום: הדר אגמון

"מפגישים בין אנשים שרוצים לסייע - לאנשים שצריכים"

לדברי אנשי חמ"ל תקווה, שיתוף הפעולה עם עיריית פתח תקווה מתבצע בצורה טובה ויעילה, כאשר הדוגמא הטובה ביותר לכך, היא איחוד הכוחות השונים במועצת העיר בתקופה זו, שבאה לידי ביטוי גם בביקור אתמול של ראש העיר רמי גרינברג, שהגיע למקום והתרשם מהיקפי הפעילות וממעורבות התושבים הרבה.

ארז אגמון, איש שיווק וטכנולוגיה, תושב כפר גנים ג', משמש כמספר שתיים של בחמ"ל תקווה ואחת מהמשימות העיקריות שלו היו, לדבריו, להפגיש בין ביקוש להיצע. "הרעיון הוא להפגיש בין אנשים שצריכים דברים – לאנשים שרוצים להציע דברים", הוא אומר. "נולד הצורך של הרבה תושבים להפגיש יוזמות של פתח תקווה – וכך נולד החמ"ל".

לדבריו, אחד מהדברים החשובים היה להקים את התשתית, המקום והמיחשוב שמפעיל את החמ"ל. "רוב ההתנהלות בהתחלה התבצעה בצורה לא מאורגנת בקבוצות וואצאפ", מציין אגמון. "כדי לארגן את הכל הטמענו את מערכת ה-CRM של MONDAY, שעוזרת לנו להפגיש בין היצע, ביקוש, מתנדבים והיסעים. כיום המערכת פועלת בצורה מיטבית ולמעשה מפעילה את החמ"ל".

מרכז איסוף וארגון בחמ:ל התקווה
מרכז איסוף וארגון בחמ:ל התקווה

"הרגשנו שהמדינה קרסה לתוך עצמה"

אנשי חמ"ל התקווה נמצאים בקשר הדוק עם משפחות החללים, החטופים והנעדרים בקרב תושבי העיר. לדבריהם, לעיריית פתח תקווה, נדרש זמן להגיב ולתת את המענה בימים הראשונים של המלחמה. "בשבת בצהרים הבנו שהמדינה קרסה לתוך עצמה", מספרת שרית סבו, מראשי החמ"ל. "זאת ההבנה שהייתה בעורף – וזה הורגש גם בעירייה, שלקח זמן עד שהתארגנה ונתנה מענה".

סבו, שהייתה מראשי התארגנות נגד הרפורמה המשפטית בפתח תקווה, השתמשה בקבוצות הוואצאפ של המחאה, לטובת הירתמות לחמ"ל התקווה, במיוחד לעזרה לתושבי העיר. "חשוב לציין העירייה מטפלת באנשים שרשומים אצלה כנזקקים, אבל עכשיו יש הרבה תושבים שזקוקים לעזרה והם לא רשומים. הם מרגישים בודדים ובלי 'שכן טוב'. פה בדיוק נכנס החמ"ל. לתת מענה שהעירייה לא יכולה לתת".

אורי אהד בחמ"ל התקווה פתח תקווה. צילום: ורד צברי

מיה גודשלק, מתנדבת בחמ"ל. אחראית על מערך קשב, מוסיפה: "הצורך בתמיכה רגשית הוא עצום ורחב. אנשים שנשארו לבד, או דואגים ליקיריהם, ופנייה למשפחות שחוו אובדן. במערך ישנם מתנדבים מכל עולמות הטיפול, שנותנים "עזרה ראשונה" בשיחה טלפונית, מגיעים לבתים לשוחח, ואפילו לנגן ולעשות פעילות משותפת. אנחנו לא מחליפים טיפול נפשי מקצועי מוסדר, אבל דואגים, לפי צורך, להפנות לגורמים מוסדיים מתאימים". 

מתנדבות בחמ"ל התקווה

"ממליצים לא לעשות פעולות פיננסיות נחפזות"

זרוע נוספת בו חמ"ל התקווה מטפל הוא מתן ייעוץ ועזרה לתושבים ועסקים קטנים, שנקלעו למצוקה או חוסר וודאות כלכלית בעקבות המלחמה. "אנחנו ממליצים לתושבי פתח תקווה שנמצאים במצב הזה להתייעץ איתנו", אומר שי אבו, תושב הדר גנים, שגם הוא מתנדב בחמ"ל ונותן ייעוץ עסקי פיננסי, בשיתוף איגוד היועצים וחברת קפטין קרדיט.

"פונים אלינו הרבה", הוא מוסיף. "בין אם אלו הורים שכולים שילדיהם נפלו או נרצחו, או בעלי עסקים קטנים בעיר. אנחנו קודם כל מעבירים להם את המסר שלא יעשו פעולות נחפזות ושקודם יקבלו מאיתנו הכוונה פיננסית והסבר על מיצוי זכויותיהם".

לינקים לקבוצות הוואצאפ של חמ"ל תקווה

עוד ב-פתח תקווה במלחמה

בעקבות חידוש הלחימה: ראש העיר הורה לפתוח מחדש את המקלטים בפתח תקווה

עברו בדיוק חודשיים מאז הופעלה מערכת האזעקות בעיר (18.1) בפעם האחרונה, בעקבות טיל של החותים, רמי גרינברג הורה להעלות את רמת הכוננות. "ממליץ לתושבים להכין את המרחב המוגן הביתי וכן לפתוח את המקלטים בבניינים המשותפים", מסר בהודעה. "בזמן אזעקה יש להתנהל בהתאם להנחיות פיקוד העורף המוכרות. כוחות הביטחון בעיר תוגברו וכך גם מערך הסיירים וכיתות הכוננות".

המשך קריאה »

מרגל פתח תקוואי: דניאל כי טוב נעצר על ידי השב"כ והמשטרה בחשד ריגול לאיראן

לפי הדיווח, במסגרת פעילות משולבת של שירות הביטחון הכללי והיחידה המרכזית במשטרת מחוז ת"א, נעצר במהלך החודש דניאל כי טוב, כבן 26, תושב פתח תקווה, לאחר שנחשד כמי שביצע בשליחותו של גורם זר עוין משימות שונות. חקירת השב"כ וימ"ר ת"א העלתה, כי מזה מספר חודשים עמד דניאל בקשר עם גורם איראני וביצע בהכוונתו, עשרות מקרים של ריסוס כתובות גרפיטי בפ"ת וראש העין בעבור תשלום.

המשך קריאה »
בתי ספר עוזי חיטמן שיפר נתן יונתן שמעוני פתח תקווה ביום ביבס

תלמידי נתן יונתן, עוזי חיטמן, שמעוני ושיפר ציינו היום את הלווית משפחת ביבס

ישראל חוותה היום את אחד הימים העצובים בתולדותיה, כשהאמא שירי ביבס וילדיה הקטנים כפיר וביבס – הובאו למנוחות, לאחר שנחטפו ב-7 לאוקטובר ואחר מכן נרצחו בשבי. המשפחה הפכה לסמל של המלחמה הקשה ואירועי אותו יום ולכן לכאורה מתבקש היה שגם בתי הספר יציינו את ההלוויה, שמסעה החל מוקדם בבוקר והסתיים בצהרים עם הספד קורע הלב של האב ירדן – מעל שלושת הקברים.

המשך קריאה »

השאירו פרטים וקבלו עדכונים שותפים על תכנים שעולים לאתר

Loading