דורון צפריר - פתח תקווה ברקע (תמונה מתוך אתר הבית של פרחי-צפריר

איך פתח תקווה צפויה להיראות בעשור ה-5 של שנות ה-2000? ראיון עם אדריכל התכנית

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp

לפי דורון צפריר, שותף במשרד האדריכלים פרחי-צפריר, שלקח חלק בתכנית המתאר הכוללנית, שהוגשה לדיון בהפקדה בשבוע שעבר, אם המושבות תהפוך למטרופולין ענק הרבה יותר ממה שהיא כיום. אפשר (למרות שקשה) לדמיין. הדגש לדבריו: "איכות חיים של "העיר הגדולה" והתחדשות מתמדת מחד, ושמירה על הזהות, המרחב והקהילה מאידך".

השבוע התבשרנו כי התכנית הכוללנית, המתארת איך פתח תקווה תיראה בשנת 2040, עברה לשלב הבא. התכנית (צפו במסמכיה), עליה עמלים משנת 2016, כללה שלב ראשוני של ניתוח נתוני העיר ולאחר מכן גיבוש חזון עירוני, בחינת חלופות לתכנון, בחירת חלופה ועריכת מסמכי תכנית מלאים בהתאם לחלופה שנבחרה ע"י העירייה ומנהל התכנון.

מגדלי מגורים בפתח תקווה - 2021
מגדלי מגורים בפתח תקווה - 2021

האתגר - לא פחות מתל אביב-יפו

מי שהגיש את התכנית להפקדה הוא משרד האדריכלים הותיק פרחי-צפריר של יוסי פרחי ודורון צפריר, שפועל מול עיריות רבות בהגשת תכניות מתאר מורכבות ועתידניות. צפריר, ששימש בעברו כמתכנן בכיר בעיריית תל אביב-יפו, הוביל לשינוי תפיסתי מהותי בגישה התכנונית העירונית למרקם הייחודי ביפו, שינוי שמקבל את ביטויו המוחשי עד היום. לדבריו, האתגר בתכנית של פתח תקווה, די דומה.

"מדובר בעיר שיש לה הרבה רבדים עירוניים שלא קיימים בכל עיר: עיר בעלת מרכז היסטורי וזהות ייחודית המבוססת על המורשת וערכי הנוף שבה, עיר מרכזית ויצרנית בעלת אזורי תעסוקה ומוקדים רפואיים מרכזיים במטרופולין, וכמובן, עיר בעלת שכונות מגורים חדשות לצד שכונות מגורים וותיקות ומתחדשות", הוא אומר בראיון לפתח תקווה NEWS. "כל אלו הנחו אותנו לתכנון ששם דגש על איכות חיים של "העיר הגדולה" והתחדשות מתמדת מחד, ושמירה על הזהות, המרחב והקהילה מאידך".

מגדלי משרדים בפתח תקווה - 2021
מגדלי משרדים בפתח תקווה - 2021

האם נהוג להוציא תוכניות כוללניות מהסוג הזה לטווח כל כך ארוך?

"בהחלט. תכנית המתאר הכוללנית מגדירה את מדיניות הרשות המקומית וכיווני הפיתוח העתידיים שלה ל-20 שנים הבאות. היא עוסקת בתחומים עירוניים מגוונים: גודל האוכלוסיה העתידי, אופי הבינוי, שטחי התעסוקה, פתרונות תחבורה, רחובות העיר ועוד. על בסיס תכנית המתאר הכוללנית, רשאית הרשות המקומית לקדם תכניות מפורטות ברחבי העיר בסמכותה ובהתאם לעקרונות שהוגדרו בתכנית".

 צפריר מספר כי צוות התכנון שעומל על תכנית המתאר, מנוהל ע"י "חושן ניהול פרויקטים" ומורכב ממתכננים ויועצים רבים בתחומים מגוונים: אדריכלות, פרוגרמה וכלכלה, תחבורה, נוף, סביבה, תשתיות, שימור, שמאות, שיתוף ציבור, מיפוי ומדידה.

"העבודה בוצעה עבור מינהל התכנון בשיתוף פעולה מלא עם צוות אגף תכנון של עיריית פתח תקווה ואגפי העירייה השונים הרלוונטיים", הוא מציין. "לכל אורך הליך התכנון ערכנו תיאומים עם משרדי הממשלה וגופים ציבוריים שונים לרבות משרד התחבורה, המשרד להגנת הסביבה, נת"ע ועוד רבים".

מגדלי מגורים נבנים בפתח תקווה - 2021
מגדלי מגורים נבנים בפתח תקווה - 2021

ההיבט העסקי - לא מתעלמים ממרכז העיר

התכנית שמה כמובן גם דגש רב על ההיבט העסקי של פתח תקווה. כבר בואכה 2022, העיר עומדת להכניס לשעריה בשנים הקרובות, אלפי עסקים ועשרות אלפי עובדים חדשים (שחלקם, מן הסתם, יעבור להתגורר בעיר). צפריר מתייחס בהרחבה לסוגייה זו ומסתכל שנים רבות קדימה.

"לאור קידומו של הקו האדום של הרכבת הקלה (שצפוי להיפתח בעוד פחות משנה – פ.נ), קובעת התכנית תוספת זכויות משמעותית לאזורי התעסוקה בעיר, אך גם לרצועת מרכז העיר (בין הרחובות ז'בוטינסקי ואורלוב מצפון וארלוזורוב והההסתדרות מדרום), שעתידה להתפתח כאזור מעורב שימושים למגורים, מסחר ותעסוקה".


צפריר ציין גם את קידומם של שני קוי מטרו הנוספים, שמקודמים ברמה הארצית ועתידים להצטרף לרשת התחבורה הציבורית בעיר. "כל אלו מצטרפים לתפיסה של חיבור אזורי התעסוקה לעיר, ובמקביל, העצמת מרכז העיר קיבל וחיזוק האינטנסיביות הראויים והנכונים לו כמרכז עיר של אחת הערים הגדולות במטרופולין ובמדינה כולה".

מרכז העיר פתח תקווה - 2021
מרכז העיר פתח תקווה - 2021

מתפתחים - אבל שומרים על זהות

איפה בא לידי ביטוי בתכנית פארק הירקון העתידי של פתח תקווה?

"פארק הירקון מהווה כרבע משטחה המוניציפלי של העיר. למרות ששטח הפארק לא כלול בתכנית המתאר הכוללנית, לתכנית יש אמירה ברורה לגבי החשיבות של הקישוריות והחיבור של העיר לפארק ולכן מנחה לקדם תכנון מפורט דרך מרחבי העיר הציבוריים ובפרט חיבור רחובות העיר צפונה לשטחים הפתוחים, תוך מתן דגש על הליכתיות ושבילי אופנים". 

איך תישמר הזהות של פתח תקווה?

"התכנון המוצע מטפח את המורשת והזהות של העיר מחד תוך מתן דגש משמעותי למרחבים האורבניים והמטרופוליניים המקיפים אותה. רצועת מרכז העיר נותנת מענה לכל השירותים והפעילויות העירוניים לתושבי העיר ולבאים בשעריה".

 האם פתח תקווה לדעתך תתפתח להיות ב- 2040 העיר השלישית בגודלה בישראל?

"יעד תכנית המתאר לשנת 2040 עומד על כ-420 אלף תושבים", הוא צופה. "גם אם פתח תקווה לא תהיה העיר השלישית בגודלה מבחינת אוכלוסיה, תהיה זו אחת הערים המרכזיות והמשמעותיות במטרופולין הן מבחינת כמות התושבים והן מבחינת מגוון השירותים שתציע לבאים בשעריה: אזורי תעסוקה, פארק הירקון, מרכזים רפואיים, מסחר ועוד". 

עוד ב-נדלן

קטה גרופ סלנט 57-59 פתח תקווה

מתחדשים במרכז: פרויקט סלנט 57-59 פתח תקווה של קטה גרופ אחרי שלב ההריסה

באחד הרחובות המתחדשים ביותר במרכז העיר, יקום בעוד שנתיים-שלוש בניין מגורים מודרני בן תשע קומות עם 54 דירות חדשות, שייבנה במקום שני בניינים ישנים ומוזנחים עם 18 דירות, שנהרסו בשבוע שעבר באירוע חגיגי. עלות הפרויקט מוערכת ב-75 מיליון ש"ח. "בימים אלה במיוחד, יש דחיפות של פרויקטי התחדשות עירונית, שהם פתרון מציל חיים עבור אוכלוסיית ישראל", נמסר מקטה.

המשך קריאה »
איכילוב 5 פתח תקווה

דמיינו את 2025: מעונות סטודנטים + בית קפה יקומו ברח' איכילוב 5 פתח תקווה

העירייה מדווחת כי היום הונחה אבן פינה לאחד המיזמים המעניינים, שנועד להחיות את מרכז העיר ברוח רעננה וצעירה. לפי התכנון, הפרויקט אמור לקום בעוד 12 חודשים מהיום במה שהיה פעם בית לפקו. מדובר במבנה בן 5 קומות, כשבכל קומה דירה בת חמישה חדרי שינה, ממ"ד, שני חדרי שירותים, מטבח וסלון משותפים ומרפסת שמש. "זה יאפשר לסטודנטים לגור במרכז העיר בעלות סבירה", נמסר.

המשך קריאה »
גלובל טאוורס פתח תקווה B

ה"תאום של גלובל טאוורס" – התקבל היתר בנייה לעוד מגדל משרדים ענק בפתח תקווה

בקרוב תחל בנייתו של בניין המשרדים "גלובל טאוורס B", סמוך למגדל A, זאת לאחר שהועדה המקומית אישרה לפרויקט להתקדם לשלב הבא. לפי התכנון, צפוי לקום דרומית לבניין הקיים, אח תאום, עם 39 קומות, חמש יותר מאחיו המבוגר. במתחם מוקם בימים אלה מגדל שלישי בן 24 קומות, שמתכונן להסתיים ב-2025. נוכח ריבוי המגדלים על שטח קטן עולה שוב השאלה: האם ההיצע יגבר על הביקוש?

המשך קריאה »
מטרו פארק פתח תקווה

מתחם מטרו פארק פתח תקווה (456) בתחילת אכלוס: משרדים ראשונים החלו להיכנס

הפרויקט המסחרי המסקרן על רח' משה דיין, שממותג גם בשם 456, סיים את בנייתו במהלך השנה, כשלפני שלושה חודשים קיבל אישור של טופס 4 ואפשר כבר לראות מבעד לחלונות מספר משרדים בתהליכי שיפוץ פנים. הפרויקט הענק משתרע על שני מבנים בני 11 קומות כל אחד, המחוברים ביניהם, פלוס שטח מסחרי וציבורי רחב. רוב השטחים נרכשו לפני שנים, על ידי כ-280 משקיעים. מה המחירים?

המשך קריאה »

השארו מעודכנים!

הירשמו כדי לקבל תוכן והתראות בלעדיים ישירות למייל

Loading