בשכונה ה-ותיקה, שגם נקראת היום "חן הצפון", התושבים חוששים כי התכנון של המדינה לבנות להם "מוסך עצום מימדים לרכבות המטרו" 15 מ' מהבית, יהווה מטרד, שיחשוף אותם למטרדים בלתי פוסקים של רעש, רעידות, זיהום אוויר, קרינה אלקטרומגנטית, חומרים מסוכנים ופסולת. "זה יגזול מאיתנו את השקט, השלווה ואיכות החיים, שלא לדבר על נזק אדיר לאיכות הסביבה", אומרים תושבי השכונה.
קו המטרו M2, שאמור להיות מושק בחלק הראשון של העשור הבא, הולך לשנות את הרגלי התחבורה של תושבים רבים בפתח תקווה. הקו יחבר בין פתח תקווה לחולון, דרך גבעת שמואל, בני ברק, גבעתיים, רמת גן ותל אביב ויהווה עוד כלי תחבורה ציבורי מהיר ויעיל, שייתן לה חיזוק, אחרי שהרכבת הקלה הושקה באוגוסט 2023. התשתית לפרויקט העצום הזה כבר קיימת ואחת מסוגיות התכנון שלו היא מיקום ה"דיפו מטרו", שאמור לתת מענה חניה ותחזוקה לרכבות הרבות שינועו על הקו.

15 מטרים משכונת מגורים
לתדהמת תושבי כפר אברהם פתח תקווה, המדינה מתכננת לבנות את ה"דיפו", ממש מתחת לביתם של תושבי השכונה, במיוחד אלה שגרים ברחוב שמעון ויזנטל בקצה השכונה. לפי התכנון, בתיו הקיצוניים יהיו במרחק של כ-15 (!) מטרים בלבד ממוסך הרכבות. התושבים, שעד היום היו רגילים לאוויר פתוח, צח ושקט – חוששים שאחרי 2030 הם יחיו בתוך משהו שממש יסכן את איכות חייהם וסביבתם.

"המדינה רוצה לחסוך עלויות על חשבון התושבים
מדובר במוסך עצום מימדים, שהיקפו והפעולות המתבצעות בו יום וליל מהוות מטרד לתושבי הסביבה וחושף אותם למטרדים בלתי פוסקים של רעש, רעידות, זיהום אוויר, קרינה אלקטרומגנטית, חומרים מסוכנים ופסולת", אמר לפתח תקווה NEWS, התושב מוטי אפרתי, מהועד הפועל לשל תושבי שכונת חן הצפון. "מתחם הדיפו כולל אוסף של מבנים ומתקנים לתפעול במרחב פתוח וללא קירוי כולל".
מה הסיבה שרוצים למקם את הדיפו קרוב אליכם?
"המדינה רוצה לחסוך עלויות על חשבון תושבי כפר אברהם פתח תקווה. ככל ש"הדיפו" יתרחק מהתחנה האחרונה, שאמורה להיות בסגולה – כך זה יעלה לא יותר כסף".

מה צפוי להיות בדיפו?
"המתחם אמור לפעול באופן רציף ע"מ לתת גיבוי תפעולי, כאשר חלק מן המתקנים צפויים לפעול 24 שעות ביממה כולל שבתות וחגים. פעילות הדיפו צפוי לכלול עבודות רועשות כמו פירוק והרכבת חלקים, תיקונים, שטיפת רכבות, השחזת גלגלים, הפעלת מדחסי אויר, קולות כריזה והרצת הקרונות על מסילות המבחן. פעילות זו צפויה לגרום למטרדי רעש שעצימותם תלויה ברמת התפעול, אשר תשתנה בהתאם לימות השבוע, לשעות ביממה ואף לעונות השנה ותפגע בחיי התושבים והסביבה".

"תנאי הסף נמחקו - וזה לא מקובל"
אפרתי מוסיף כי בתסקיר סביבה שבפורסם באפריל 2020, תנאי הסף כללו שטחים פנויים מחוץ למרכזי ערים ותנאי נוסף שהשטח אינו צמוד לשטחים מיושבים (150 מטר ומעלה). ובכך חלופת מיקום הדיפו הנוכחי בסגולה היתה אמורה להיפסל. "בתסקיר הסופי, תנאי סף אלה נמחקו – וזה לא מקובל", הוא אומר. "חלופות להעבר את הדיפו לאיזור שכונת סירקין העתידית נפסלו, בין היתר, נוכח הקירבה למגורים – אלא ששאלה כלל עוד לא קיימים".
לאחרונה אנשי השכונה מרחיפים את המאבק, ככל שהמועד לגבי ההחלטה תתקבל. "מדובר במאבק על החיים שלנו", אמר לנו אחד מתושבי השכונה. "אנשים פה קנו דירות, מתוך ידיעה שאנחנו גרים בשכונה, אומנם מרוחקת, אבל שקטה. הקמת ה'דיפו' מתחת לאף שלנו, תפגע באיכות החיים שלנו ותוריד את הערך של הדירות.

"יש הכרח לשנות את מיקום הדיפו לחלופה טובה יותר"
עיריית פתח תקווה, שמגלה שותפות לעמדת התושבים, מסרה כי "בית המשפט דחה לאחרונה את העתירה לצו הביניים כנגד תחילת העבודות להקמת הדיפו של המטרו, המתוכנן לקום בסמוך לשכונת חן הצפון ואזור התעשייה סגולה. במקביל, העתירה שהוגשה ע"י העירייה ובה החלופות המוצעות למיקום הדיפו – עומדת בפני בית המשפט והיא תדון בהמשך".
ומה קורה עכשיו בשטח?
"לאור העובדה כי הבקשה לצו ביניים נדחתה, מנהלת המטרו, הפועלת מטעם המדינה, החליטה להתחיל בקרוב בעבודות ההכנה הראשוניות בשטח. מדובר בהחלטה שאינה כפופה לסמכות העירייה, ובימים הקרובים המינהלת צפויה לפרסם בנושא חומר הסברה לציבור. עיריית פתח תקווה דבקה בעמדתה כי יש הכרח לשנות את מיקום הדיפו לחלופה טובה יותר, ואנו נמשיך לפעול באפיק המשפטי ובכל הכלים העומדים לרשותנו כדי שההצעות החלופיות שהגשנו בנושא יתקבלו".